iPhone6S / Apple Watch / Apple Tv / iPad Pro Hakkında

Yılda iki kere yapılan , Apple etkinliklerinin ikinci ayağı da bugün (09.09.2015)’de yapıldı. Yine yeni yeni ürünler,yok artık bu da mı dedirten güncellemeler tanıtıldı ve her event gibi bu etkinlikte konserle bitti. Konserde de OneRepublic vardı. Neyse fazla uzatmadan etkinlikte açıklanan yeniliklerden bahsedeyim.

İlk olarak Apple Watch ile sahne başladı.

  • Apple Watch demosu ardından görüldü ki , yeni renklerde yeni watch’lar üretilmeye başlandı.Yeni renk aslında başka bir cihazda da yeni rengin geleceğinin habercisi -anlamlı-.
  • ÜIMG_2399retilen yeni renkler arasında açık pembe ve red geldi . Red -product red- apple’ın klasik her ürününde kullanmaya çalıştığı bir renk.Gelirlerinin bir kısmı AIDS tedavisiyle ilgili bir kuruma bağışlanıyor.
  • Apple watch’ın yeni işletim sistemi anlatıldı,yeni kayış seçeneklerinden bahsedildi.
  • Apple Watch’un bildirim kısmıyla ilgili video ise etkinlik sonunda Apple tarafından yayınlandı
  • Apple Watch için AppStore‘da 10k’den fazla uygulama oluşturuldu ve her geçen gün yenisi ekleniyor.
  • Yeni işletim sistemi 16 eylülde indirilebilir konumda olacak.

Etkinlikte 2.sırada yeni bir ürün olan iPad Pro tanıtıldı.

iPad Pro sınıfının hem teknik bakımından hem kullanım açısından tek ürünü.

  • 12.9inch ekranı ile sınıfında tek
  • 3.nesil A9 işlemci ile multi-tasking sorunsuz ve hızlı
  • 4G RAM ile ilk yüksek ram’e sahip apple ürünü
  • 10 saatten fazla giden batarya
  • LTE ile 150Mbps ‘ varan data hızı
  • TouchID barındırması

Genel olarak teknik özellikleri bunlar. Genel görünümünü ise şuradan görebilirsiniz.Apple bu üründe daha çok iş hayatını hedeflediğini belirtti.12.9inch büyük bir ekranda yanınızda bir bilgisayar taşımadan nasıl her işi yapabileceğini anlatan bir demoyla gösterdi.En son çıkan iPad Air 2 den neredeyse 2 kat daha hızlanmış. Gerçi uzaya füze falan göndermiyorsanız ultra gereksiz. iPad Pro da 4 tane hoparlör çıkışı ve 8MP iSight kamera bulunuyor. Normal iPadlerden çok daha üstün olan şeyler fikrimce bu.

Artık Microsoft ve Adobe‘yle daha çok çalışacağını da etkinliğine katılan temsilcilerle ve yaptığı yazılımsal desteklerle belli ettiler. Bunca şeyin yanında iPad Pro’nun apple tarafından üretilen fiziksel klavyesi de tanıtıldı. iPad Pro’yu hem kılıf gibi koruyan hemde rahatça yazmayı sağlayan klavyesi pro klavye

Klavye biraz tuzlu 169$.Şuan dolar ülkemizde stratosferi aşıp uzay boşluğuna çıktığı için Türkiye’de ki fiyatını kestiremiyorum

Gerçi bu işi gören logitech’in kılıf-klavye birçok ürünü de var

3.5inch’lik iPhone’da gerek olmadığını söylemişti Steve Jobs -ki herkese göre öyle-.Apple 12.9inch için 5.6 milyon piksel ekranda çizim yapıp ince detayları konumlandırmak için yine yeni ve alanında ilk olan bir ürün çıkardı. Apple Pencil . Çizim için falan muazzam güzel bir ürün. Kullanışlı ve cool. Şarjını ise normal kalemlerde silgi bulunan yerde lightning girişinden oluyor. iPad Pro’nun ekranda bulunan alıcılar kalemle veya parmağınızla çizim yaptığını anlayıp ona göre hassaslaştırıyormuş. Kullanmadığım için -muş. Telefon gibi de şarja koymanıza gerek yok 15 saniye şarj 30  dakika götürüyor. Tam şarj ise 12 saat kalem kullanmaya izin veriyor.Kalemin fiyatı da 100$ .


Bunlardan sonra acaba yeni iPhone mu geliyor derken , yeni Apple TV’nin tanıtılacağı belirtiliyor.

Yeni Apple tv geleceğin televizyonu mottosuyla çıkıyor. Bu Amerikada falan olabilir ama Türkiye’de yemez. Çünkü cihaz HBO gibi büyük amerikan kanallarıyla ortak çalışıyor.Yani biz dizimag falan kovarlarken adamlar direkt cihazdan özetini,oyuncularını hd kalitede inceleyip,izleyebilecek. Yeni kumandasında bulunan dokunmatik panel ile parmağınızla kaydırarak gezinilebiliyor. En önemli yenilik ise herhangi bir klavyesi falan IMG_2419olmadığı için iletişim kurulamayan Apple Tv ‘de artık Siri’nin iş yapması. Mesela Jim Carrey’nin oynadığı filmleri istediğiniz de Siri size bunları döküyor. Demo’dan anladığım çoğu şeyi de anlıyor. Bugün duygusalım bana film öner dediğin zaman önerebiliyor. Çoğu kişiden daha yararlı ve ANLAMLI…  Güzel bir yanıda evde televizyona dönüp haykırmıyorsunuz kumanda da alıcı var. İçinde Nintendo‘da konsol ile oynanan çoğu oyunu oynayabiliyorsunuz tabii bu oyunları indireceğiniz de bir sistem olması gerekiyor ve tvOS‘u da duyurmuş oluyor. Developer’lara yeni bir ekmek kapısı.  Multiplayer oyunlar içinde 2 tane konsola gerek yok iPhone’nunuzu bağlayıp kullanabiliyorsunuz.İnternet üzerinden alışveriş falan da yapabiliyorsunuz ama bence yeterince tırt bi özellik.


ve sonunda yeni iPhone’lar sahaya çıkıyor. Ciddi anlamda nereden başlasam bilmiyorum çünkü her şey yeni her şey devrim.Yeni iPhone’lara iPhone 6S ve iPhone 6SPlus adı veriliyor.Bundan hemen önce de en çok satılan iPhone’un iPhone 6 olduğundan bahsedip hemen yeni iPhone’a geçiyorlar.

aaDış görüntüsünden içeriye doğru anlatayım. Başta Apple Watch’la gelen açık pembe iPhone’a da geliyor.Ayrıca iPhone 6’dan farklı bir aluminyum ve cam kullanılmış. Daha sağlam diyorlar. Sağlamlıktan kasıtlarıda göt cebine telefon koyup oturabilmek. Bi zahmet 5.5 inch şey de orada durm
asın. Hayır bükülmezse daha kötü şeyler olur sana yazık. Neyse Kamerası 12 MP olmuş 8MP bile çoğu telefondan daha iyiydi 12 MP nasıl olur bilmiyorumÖn kamera yani Facetime 5MP’e yükselmiş ve retina flaş diye bir şey ile geliyor.Snapchat kullananlar bilir, ön kamera ile selfie gibi şeyler çekerken ekran bembeyaz bir ışıkla kaplanıyor ve flaş etkisi yapıyor. Olayı bu. 4K video çekebiliyorsunuz ama bu hafıza açısından kötü bir şey 10 saniyelik video 50-60MB oluyor. 16-64-128GB seçenekleri var. Fikrim şu 16 alınmaz.Yetmez çünkü.Ha video çekmem falan diyorsanız sizin paşa gönlünüze bağlı.

En devrimsel özellik ise ekranda bulunan forcetouch teknolojisi.Buna 3D Touch demişler. Ekrana ne kadar bastığınızı anlayan bir panel var. Bunu kullanarak birçok özellik kombin etmişler.Mesela Instagramın üzerine bastığınızda -kuvvet uygulayarak F=ma kardesm- Yeni fotoğraf ekle ,bildirimlere bak gibi IMG_2451seçenekleri daha uygulamaya girmeden görebiliyorsunuz. Mail,mesaj uygulamalarında mesaja basılı kuvvetle önizleme yapıp okundu olarak işaretlenmeden okuyabiliyornuz.Uygulamalar arası geçiş basma kuvvetinize göre kolaylaşıyor Live Photos diye tanıtılan yeni özellikte de fotoğrafları gif gibi izleyip öncesini ve sonrasını görebiliyorsunuz. Bu live photoları duvar kağıdı yaptığınız zaman ekrana bastırdığınız da yine gif oynamaya başlıyor. 2GB RAM nihayet geliyor. A9 işlemci de var tabii. Geçenlerde yapılan 4.5G ihalesinden sonra yayınlanan cihazlarda iPhone 6 150Mbps hıza kasudar çıkacağı görünüyordu. iPhone 6S’de ise bu 300Mbps ‘a kadar IMG_2446çıkacak görünüyor.İçinde taptic engine denilen parça ile dokunma hissini size tekrar iletiyor. Apple watch ile gelmişti.Touch ID daha geliştirilmiş geliyor.Çok daha hızlı parmak izinizi algılıyor.

Amerikada ki kullanıcılar için iPhone 6’larını verip ayda 30$ karşılığı iPhone 6S modeline geçiş yapılabiliyor. Mağdur etmemek için güzel bir yöntem . Bu kadar yeni özelliğe bakınca iPhone 6’da sadece 5S’in büyük ekranı varmış gibi oluyor. Türkiye’de ki Apple Store’da nolur bilemem. iOS9’da 16 Eylülde yayınlanacakmış. 25 eylülde de iPhone 6S-6SPlus çoğu dünya ülkesinde satışa sunuluyor Türkiye aralarında yok zaten ilk parti ürünler hep hatalı olur diye kendimizi avutalım. Aksesuarlar ile de etkinlik bitiyor. Yeni renkte ki docklardan bahsediliyor. Gereksiz ve pahalı ama cool. Bu arada 16 Eylülde dağıtılacak iOS9 iPhone4S de dahil sonra ki iPhone’lara yükleniyor. 1-2 gb yer olması yeterli. iOS9 yüksek bir yer alanı istemeyecek. iOS 8’de ki gibi de donmalar olmayacak özellikle iPad2 ve iPhone4s’de performans artacağını iddia ediyorlar. iOS 9’da ki beta görüşlerim de önce ki yazımda. Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

iPhone6S / Apple Watch / Apple Tv / iPad Pro Hakkında” üzerine 2 yorum

  1. Kardeşim eline sağlık cok güzel bi şekilde anlatmışşın. 5 ile 6 Arasında fazla bi fark yoktu ama 6s de bayagı bi fark var 🙂

    Beğen

Yorum bırakın